Utakmica Srbija - Poljska na SP (©FIVB)
Utakmica Srbija - Poljska na SP (©FIVB)

FIVB unela velike promene: Na sledećem SP sedam mečeva do zlata, a sada je bilo čak 12

Vreme čitanja: 2min | sre. 19.10.22. | 12:53

Odbojkaši i odbojkašice će 2026. godine igrati po istom sistemu

Na nedavno završenom Svetskom prvenstvu odbojkašice Srbije su napravile 12 koraka do zlata, a na narednom će im do postolja biti potrebno da prođu sedam stanica. Zaista ogromna razlika...

Svetska odbojkaška federacija je donela veliku odluku da promeni sistem takmičenja na SP 2026. godine. Za razliku od ove godine, kada su se takmičenja u muškoj i ženskoj konkurenciji u potpunosti razlikovala, na sledećem ih čeka ista priča.

Izabrane vesti

Povećaće se broj učesnika - umesto 24 koliko je do sada bilo, učestvovaće 32 reprezentacije u obe konkurencije. Biće podeljene u osam grupa, što bi značilo da će u svakoj biti po četiri. Posle tri odigrana meča po dve selekcije iz svake grupe će se plasirati u nokaut fazu. Eliminacione borbe će početi od osmine finala, a posle toga će se igrati četvrtfinale, polufinale, meč za treće mesto i finale. Mnogo kraći put će biti do titule, nego što je to bilo do sada.

Podsetimo, odbojkaši su u grupnoj fazi imali tri meča. Posle toga se u osminu finala plasiralo 16 ekipa - koje su bile poređane po učinku ostvarenom u prvom delu. Prva dva mesta su bila rezervisana za domaće Poljsku i Sloveniju, a onda su redom išle Italija, Srbija... Prvi je igrao sa 16, drugi sa 15. itd... Naš tim je u osmini finala izašao na crtu Argentini i izgubio. Iako su imali maksimalni učinak u grupi, Orlovi su već na prvom eliminacionom stepeniku eliminisani.

Odigrana su ukupno 52 meča na Svetskom prvenstvu za muškarce, a 100 za žene.

Kod odbojkašica se igrala grupna faza, pa su po četiri najbolje selekcije iz četiri grupe se plasirale dalje... Formirane su nove dve grupe od po osam ekipa, pa su timovi igrali sa onima s kojima nisu. U četvrtfinalu su se sastale ekipe iz iste grupe, baš kao i u polufinalu.


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeMuška odbojkaška reprezentacija Srbijefivbodbojkaški savez srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara